Sivatag

Általános tulajdonságok

.

A félig sivatag és a sivatagi földek fő jele a szárazság. Száraz, száraz, zónák közé tartozik a föld, ahol az emberek, a növények és az állatok teljesen függenek attól. Az Arida földek az összes sushi bolygó szinte harmadába válnak.

A sivatagi zóna megkönnyebbülése nagyon sokszínű - komplex hegyvidéki, kisméretű és sziget-hegység, tározó síkságok, ősi folyóvölgyek és zárt Laservs Deppressions. A megkönnyebbülés leggyakoribb Eolic formája, amely a szél hatására alakult.

A sivatagban lévő üledékek nagyon ritkák, de a számuk eltérő lehet. A különböző források szerint 160, 250 vagy akár 300 mm-t hagyhat évente, néha még magasabb lehet.

A leghíresebb homokos sivatag - cukor (a legnagyobb homokos sivatag a környéken), amely az afrikai kontinens egész északi részét foglalja el. Közel a félig sivatagi sivatagokhoz, szintén összefüggésben a szélsőséges tájakhoz.

Minden sivatag több mint 16,5 millió. KM² (az Antarktisz kivételével), vagy a sushi felületének körülbelül 11% -a. Az Antarktisz több mint 20% -kal.

Általános tulajdonságok

A sivatagi osztályozás

A sivatagok az északi és déli félteke északi félteke, szubtrópusi és trópusi övjeinek mérsékelt övében kerülnek elosztásra. .

A megkönnyebbülés - a Nagrai, egy komplex kombinációja Nagrai, egy kis méretű és sziget-hegység szerkezeti tartály síkságokkal, ősi folyó völgyekkel és zárt Laketry. A megkönnyebbülés típusának eróziós típusa erősen gyengült, a megkönnyebbülés eoloid formája széles körben elterjedt.

Hogyan merülnek fel a sivatagok?

Sivatagi zóna a világtérképen

Leginkább a sivatagi depex, néha tranzit folyók (Syrdarya, Amudarya, Neil, Juanhe és mások) területe metszenek - sok szárító tavak és folyók, gyakran megváltoztatják körvonalaikat és méretüket (Lobnor, Csád, Air) jellemezve Időszakosan szárított vízfolyások. A talajvíz gyakran mineralizált.

. A zöldségfedél el van oldva (a több tíz cm-es szomszédos növények közötti távolság. legfeljebb több méter vagy több), és általában a talajfelszín kevesebb mint 50% -át fedezi, a törlési körülmények között szinte hiányzik.

A homokos sivatagok a növények főleg szögesdruhák, az állatok - hüllők és kis sztyeppe állatok. A homokos sivatagokban a felszín alatti vizek előfordulása alatt vannak, vannak őkak - "szigetek" vastag növényzet és tározók. A hó sivatagok elsősorban a poláris körökre helyezkednek el, és az állatok laknak, amelyek ellenállnak a hidegnek.

A sivatagi osztályozás

Sajátosságok

Különleges, köves, agyag, sós mocsár sivatag.

Külön-külön, sarkvidéki sivatagok (eng. Polar sivatag) az Antarktiszban és az Északi-sarkban. Lehet havas és méhsejt (száraz).

. A 100 ezer km² teljes területét lefedi. .
A havas sivatag négyzete az Északi-sarkvidéki sivatag teljes területének több mint 99% -a. A Shopeless (száraz) sivatagok száraz völgyek McMarto. E völgyek területe 8 ezer. KM² (kevesebb mint 0,06%, 14,1 millió. KM² az antarktisz teljes területe).

És Oroszországban sivatagok vannak

Sarkvidéki sivatag

A katabatnic szélek (hideg levegőáramlások, a föld felszínének lejtőin irányulnak, ami a gleccserek hűtő levegőjéből és hihetetlenül a nagyobb gravitáció miatt következett be), nedvességet bepárolunk. Ennek köszönhetően a völgyek gyakorlatilag a jégtől és a hótól körülbelül 8 millióra mentesek. évek.

A talajok és talajok jellege szerint:

 • Sandy-on laza üledékek az ősi példányok;
 • Luxus - a padlói síkságok allai üledékeire;
 • Sulinic- a síkság gyenge-robbonáló bevonóvonalain;
 • Clay tapintat - a földalatti síkságon és az ősi delta folyókban;
 • Clay- a síkságon összehajtogatott, szénes marlamók és agyagok,
 • Kavicsos és homokos kavicsos, ápolt platál és subgroune síkságok;
 • Rubriblestone cigány-fennsík és fiatal subgroux síkságok;
 • Stony- alföldi és kisméretű;
 • Solonchak - Sóoldat-lejtők a megkönnyebbülés és a tengerpartok.

Ahol a homokot jég váltja fel

Solonchaki a sivatagban Atacama (Chile)

A csapadék dinamikája szerint:

 • Tengerpart - alakul ki, ahol a hideg tengeri áramlatok (Namib, Atakama) a forró partok közelednek: a csapadék szinte nincs élete, szintén.
 • Közép-ázsiai típusa (Gobi, Betpak Dala): A csapadék aránya megközelítőleg állandó az év folyamán - és ezért az élet egész évben van, de alig meleg.
 • Mediterranean type (sugar, kara-kuma, large sandy desert in Australia): Here are the precipitation as much as in the previous type, but only they are all poured once, in two or three weeks, there is a brief and rapid flowering of LIFE (különféle EPHEMERS), amely aztán látens állapotba kerül - jövőre.

Hogyan merülnek fel a sivatagok?

A világ száraz sivatagjai

A sivatagok kialakulásának okai lehetnek különbözőek: kis mennyiségű csapadékmennyiség és hőmérséklet, nagyon erős talajkibocsátás, a vulkáni gázok vagy párok a növények vagy a túlzott legeltetés, valamint az emberi tevékenység egyéb formáinak erőssége. A természetes sivatagi zónák rendkívül szárazak negatív vízegyenleggel. Lehet, hogy zónák, folyamatosan vagy ideiglenesen nagyon melegek, néha sok éven keresztül, teljesen hiányzik az eső, ahol az átlagos hőmérséklet több hónapig meghaladja a 30 ° C-ot, de legfeljebb 50 ° -ot, főként 15 ° és 30 ° között ( 35 °) Észak-szélesség és déli.

erdőirtás - a Savannah megjelenése - az elsivatagosodás. Néhány évezrede ezelőtt a Cukor a Savannan helyén keletkezett, és még korábban az erdők is jelentős része volt ennek a területnek.

Az elsivatagosodás - a talaj megsemmisítésének utolsó szakasza. Az erdő vágása után az éghajlat megváltozik, az édesvíz mélysége folyik, az erózió kezdődik, majd hullámzó talaj. A XX. Században az elsivatagosodás globális problémává vált. Minden évben az előrehaladó sivatagok akár 50 ezer négyzetkilométernyi területet fognak felfogni, amelyen az emberek a közelmúltban éltek, és a közeljövőben az erdők zajosak voltak.

8 legszokatlanabb bolygó sivatagok

A sivatag jön

Az elsivatagosodás veszélye most egyfokú, vagy egy másik pedig 150 államot érint. Ha a modern ütemben fejlődik, 600-700 millió ember van a letelepedés veszélye alatt - a föld lakosságának hetedik része. Szárazföldek, amelyek fenyegetnek, hogy jöjjenek a sivatagban, most szálljanak hús, gyapjú, pamut, gabona. Ezek a földterület jelentős potenciállal rendelkezik a mezőgazdasági termelés továbbfejlesztéséhez. Veszteségük egy másik tragédiát fog fordítani az emberiségért. Meg kell állítani a támadó sivatagot.

Az elsivatagosító folyamat az országunk területén megérintette. Kazahsztánban, Közép-Ázsia-szigeteken, Kalmykia területén. . Napjainkban az országos félig sivatagi négyzetek éves növekedése számos országunkban 10 százalékot ér el. Ennek a folyamatnak a valódi hatálya csak mostantól készült, hogy műholdas megfigyelésekkel tisztázzák.

Érdekes tények a sivatagokról

Az Aral régió megeskesítése

Sajátosságok

Megkönnyebbülés

A sült sivatagi megkönnyebbülést nagy változatosság jellemzi. Csak néhány közülük teljesen homokokkal borított. Mások felülete kövekből, kavicsokból és más fajtákból áll. A sivatagok gyakorlatilag nyitottak az időjáráshoz. Erős szélek felveszi a kövek kis darabjait a felszínről, és dobja őket a sziklákra. A legintenzívebb erózió a felszínen nyilvánul meg, ahol a széleket a homok és kövek nagy részében dobják.

A homokos sivatagokban a szelek homokot hordoznak a felszínen, a hullámszerű cseppeket képezve - Dűnék. A dűne alakja a szél irányától és a homokrészecskék nagyságától függ. Dunes leggyakoribb formája - Verakhan. Verakhans egy félhold alakú. A sivatagokban alakulnak ki, ahol a szélek bármely irányba fújnak. A nagyon a nagyon lassan mozog, és a homok a csúcsán keresztül alszik. A magasságuk elérheti a 30 métert.

Sivatag

Nagyon a sivatagban

A fésű dűnék hosszú homokcsapok vannak, amelyeket a szélek mindkét oldalán fújnak. 100 km hosszúságúak lehetnek 100 m-ig.

Hőfok

A nappali hőmérsékleten a sivatagban a hőmérséklet 52 ° C-ra emelkedhet, mivel nincsenek felhők a légkörben, és semmi sem védi a felületet a napfénytől. A földalatti sokkal hűvösebb, ezért a legtöbb állat délután rejtőzik a mély nora hőjétől. Éjszaka, a hőmérséklet nagyon gyorsan csökken a felhők hiánya miatt, késlelteti a kibocsátott hőt. Boldog Fox Fenisk a mély lyukú hőből áll. Éjszaka vadászik, amikor hűvös. A nagy fülek bőrén a rókák véredényeket adnak. Séta őket, a menedéket lehűtjük, kiemelve hőt a levegőbe. Ez csökkenti az állat testhőmérsékletét.

Eső a sivatagban

Sivatag

Bár a forró sivatagokban kevés eső van, nagyon erős zuhanyzók vannak alkalmanként, amely után a víz nem felszívódik a talajba, és gyorsan áramlik a felületen, mossa le a kavicsokat és a talajrészecskéket száraz csatornákban - Wadi.

A sivatagokban lévő egyes növények magjai sok hónapig, és még évek óta repülhetnek talajban. Az eső után nagyon gyorsan hajtottak, virágot, magokat adnak, majd meghalnak, amikor a feltételek elviselhetetlenek. A sivatagokban számos növény egy elágazó gyökérrendszerrel rendelkezik, amely mélyen elnyeli a nedvességet a föld alatt. Az ilyen növények levelei nagyon kicsiek a nedvesség elpárologtatásának minimalizálása a felületükből. Cacti, amelynek formája lehetővé teszi, hogy minimalizálja az elpárologtatást, éles tüskékkel borították, nem engedhetik meg őket. Az esőben kaktuszok felszívják a víz lédús húsát.

Flora trópusi sivatag

Sivatag

A trópusi sivatagok primitív talajjai nagyon rossz humusz, és a szerverek viszonylag nedves területeken vannak kialakítva. A trópusi sivatagokban lévő talajfedél általában hiányzik. A kiterjedt tereket homokkal vagy törmelékkel borítják, és a kavicsos törlőknek, amelyek felszínén vannak kialakítva, az úgynevezett sivatagi barna, az úgynevezett sivatagi barna, a sziklák védelme a gyors időjárástól és megsemmisítéstől.

Csak a növények növekedhetnek a sivatagokban, képesek a szárazság és a magas hőmérséklet kialakítására szélsőséges körülmények között. Sok Xerophytes, Ephemer és Ephemeroidok léteznek, amelyek nem képeznek zárt növényzetfedelet, szokatlan cserjéket és a "Rolling-mező" típusú félosztályokat. Ázsia homokos sivatagokban a nemes cserjék gyakoriak (fehér saksaul, homok akác), Amerikában és Afrikában gyakoriak (kaktuszok, agaves, aloe stb.). Számos féregfa és sírtírók jellemző az agyag sivatagok. Hamada, első pillantásra, növényzet nélkül, zöldségfedéllyel is rendelkezik - zuzmókkal is.

Ahol a felszín alatti víz megfelel a felülethez, vannak őkak. A legnagyobb közülük a folyóvölgyekben van. Itt az öntözött mezőgazdaság és kertészet, a gyapot, a búza, az árpa, a cukornád, az oliva és mások termesztik. Az arab és az észak-afrikai sivatagokban a tenyérpálma növekszik - egy gyönyörű, karcsú fa, magassága akár 30 m. A tápanyaggyümölcsök dátumok nyersen, forraljuk, sütjük és kötöttek. Az élelmiszer-veséket használják, a virágos pálmafák - pálma káposzta, valamint a fiatal pálmafák enyhébb magja.

Fauna trópusi sivatag

Sivatag

A trópusi sivatagok forró és rendkívül száraz éghajlata extrém az élő szervezetek számára. Azonban ezeken a helyeken élő állatoknak sikerült alkalmazkodniuk az ilyen körülményekhez. Lehet, hogy nem isznak sokáig, és hatalmas távolságokat leküzdeni a víz keresésére. Az év legforróbb szezonjában a trópusi sivatagokban sok gerinctelenség az anabiózisba esik, és hüllők és rágcsálók - hibernálásban. . Sok vadon élő állatok egy éjszakai életet vezetnek. A lyukaikból csak rövid ideig mászik az éjszakai hideg és az égő napi hő között, és néhány állat napközben rejtőzik a cserjék árnyékában, vagy magas ágakra emelkedik, távol a forró földektől.

A trópusi sivatagokban a tushkarok, a vállak, a págyázók, a hipades, a gepárdok, a sivatagi macskák, a miniatűr chanterelles képviselik az antilopes, kacsa, hegyi rudak - baromfit - pályákkal, sütőkkel. A sivatagokban sok hüllő (gekkó, gyíkok, kígyók), pók alakú és rovarok (Chernotelki bogarak, phalanxes, skorpiók).

Egy nyomatékos teve (szárított) a kitartás és a megbízhatóság érdekében gyakran "sivatagi hajónak" nevezik. Korábban a DrRedar csak a Közel-Kelet, Észak-India és Észak-Afrika száraz területén halt meg, de később egy égett tevéket importáltak Közép-Ausztráliába. . Dromomedar hosszú ívelt nyakával, keskeny mellmel és az egyetlen hump, amely zsíros üledékekből áll - élelmiszer-tartalékok -. A Geoglobus-tól.Ru. A hump nagysága az étkezési és szezon számától függően változik. Dromedar táplálja a száraz fű és a fiatal cserjéket, óvatosan (40-50-szer) rágja az élelmiszer minden részét. A víztartalékok mentése, szüksége van sóra.

Sivatag

A teve pofák tökéletesen alkalmazkodnak a homokok mozgásához, és a vastag ajkak lehetővé teszik, hogy egy állat egyenletes növényeket enni. Általában a Dromedars 20 egyének családi csoportjaival él: egy férfi, egy vagy több nőstény és utódaik. Télen a japeboritáknál egy kölyök születik, az élet első évében, nagyon gyorsan növekszik. Egyetlen égett tevék élnek 40-50 év.

Tipikus sivatagi madarak - hosszú és éles vékony szárnyak, amelyek gyors repüléshez igazodnak. A gyógynövények és cserjék magvakra táplálkoznak, és a vízre érkeznek, nedvesek a speciális struktúrával rendelkező basszus tollak. A Rybki transzfer vízcsibék zobu és nedves tollakban. A Ryabki fészek földön vannak elrendezve, a szülők megpróbálják elérni a 3 függőben lévő tojást.

A sivatagokban gyakran vannak Tuccans: Sakhar - Sandy és Közép-Ázsiában és Iránban - Grebfall, Tolstokhaly és Mokhnogy. Vicces állatok hosszú hátsó lábakkal és rövid "fogantyúk" hasonlítanak a miniatűr kengurura. A homok színében festett puha vastag szőrme. A sekély, nehéz elágazó lyukak közül több hozammal, a tuccans a sötétség kezdete. A hosszú hátsó lábaknál az élelmiszerek keresésére ugrik, 50 km / h sebességgel. Az állatok főként növényi táplálékot táplálnak, de nem hagyják figyelmen kívül a rovarokat és a lencseket.

És Oroszországban sivatagok vannak

Sivatag

Szabályként, amikor megemlíti a sivatagokat, a cukor, a Kalahari és a Gobi eszébe jut, és nem mindenki úgy gondolja, hogy Oroszországban ilyen pillanatok. Leginkább az őshonos föld a taiga és a végtelen havas terekhez kapcsolódik. Mindazonáltal ez a jelenség nem teljesen idegen hazánkba. A sivatag Oroszországban sokkal gazdagabb a virágos világban, mint ábrázolható. Nem hiszek? Olvastuk! Elég furcsa, az egyik orosz sivatag csak 800 km-re terjedt a fővárostól. Artined-Don Sands - Ez pontosan a helyi pusztaság neve. A terület nagy részét homokos tömbök borítják, mivel a jégidő időtartama nem.

Növények Az Oroszország sivatagjai ezt a területet igazán egyedülállóvá teszik - nyírfa cserjék nyúlik a homokhibák, a fekete éger és az aspen növekedése között. Találkozz ide Juniper, különleges fajta Sabelnik és durva. Vannak szaxaulok közös a sivatagi területeken a világ minden tájáról. Tavasszal számos tulipán virágzik különösen a nedves területeken, és a kemény természet egy jelenlévő színek és árnyalatú felvonulásgá válik. Ezek azok, akik a sivatagi tavasz legszembetűnőbb hangsúlyt kaphatnak.

A veszélyes állatok gyakorlatilag nem találhatók itt. Az orosz sivatagi állatvilág leggyakoribb képviselői Gophers és Tushkarok. A nagyobb állatok ezen a területen vannak Saigas, és a madárfajok száma valóban hatalmas.

Ahol a homokot jég váltja fel

Sivatag

Ne feledje, hogy az oroszországi sivatag nemcsak a tsimlyan és az íves-don homok. Ezek a területek közé tartoznak az Északi-sarkvidéki pazarok, ahol a hő helyébe fagy. Az év nagy részében ezek a kiterjedések vastag jégréteggel vannak borítva, és itt lehet találni, kivéve, hogy a moha nagyon ellenáll az alacsony hőmérsékletnek. Csak a nyár közepén, a fehér ürítések átalakulnak az elismerésen túl - a mohák és a lichens új színezést szereznek, zöldvörös szőnyegeket alkotnak. Ki és bizonyos típusú gabonafélék, hogy a talajból.

. Néhány mennyei kék elfelejti-nem és bolyhos fehér yagel. A jég, a durva sivatag ebben az időszakban egy igazi csodálatos világban fordul, ahol az élet szépsége és rozsdásodása alacsony hőmérsékleten és erős szélekkel versenyez. Sokkal jobban feltűnő az északi sarkvidéki alátétek állatvilágának sokféleségével - a Walroges, a pecsétek és a fehér medvék szomszédságában, hatalmas számú madárfaj, szarvas, keskeny és fehérek.

A világ száraz sivatagjai

Száraz sivatagok Antarktiszban

Sivatag

Az Antarktisz száraz völgyei a bolygó száraz helyének tekinthetők, hiszen ezeken a helyeken több mint kétmillió éve nem volt csapadék. A száraz völgyek olyan völgyeket tartalmaznak, mint a Victoria, Taylor és Wright. Ezek a közelben találhatóak az oldalról McMordo. Ez az Antarktisz sivatag nem borítja jég, a területe körülbelül nyolcezer négyzetkilométer.

Szárazság okai a katabatikus szélekben. Az óránként legalább háromszáz húsz kilométer sebességgel fújnak, ami a bolygón a maximális szélsebesség. Ez a szél, és elpárolog az összes nedvességet. Közel nyolcmillió éves völgyek maradnak a hó és a jégtől. Száraz völgyek - őrzött különösen értékes zóna, ahol nagyon kényelmes egyfajta kutatás elvégzésére.

Természetes körülmények között ezek a völgyek közel vannak a Mars feltételeihez. Ezt a hasonlóságot a NASA a teszteléshez használja.

A völgyek területén az űrlap tója és az Onyx folyó. A tó víz rendkívül sós, és meghaladja a só számát még a halott tenger vízét is. Az állatvilág a száraz völgyekben rendkívül gyenge, annak ellenére, hogy a jég és a hóborítás teljes hiánya ellenére. Ez csak a megnövekedett szárazsággal van összekötve, mivel az állatok nehéz maradni.

Az Eurázsia legszigeteltebb helyei

Sivatag

BIL

Az Eurázsia területén több sivatag is van. Közép-Ázsiában, Kazahsztánban találhatóak. Kazahsztánban, a leghíresebb sivatagok - Plateau Ustyurt, Betpak Dala, Kyzylkum, Mojuncum, Priaral Karakuma. A kazahsztán sivatagi kiterjedése valóban hatalmas. Az állatvilágot a Carcains, Viper, Gray Varanans és Jeyrana képviseli. Közép-Ázsiában a tapintás homokos sivatagát oszthatja ki. A világ legnagyobb, feltételeivel - az egyik legsúlyosabb. Ismert Dzungary sivatag, sivatagi Alashan és Gobi. Közép-Ázsia sivatagjában, a nyáron maximális csapadékkal rendelkező hideg tél.

Közép-Ázsiában a sivatagokban hatalmas területek vannak, rendkívül száraz és rendkívül forró éghajlat. Ezek a déli sivatagok tulajdoníthatók, amelyek az észak-afrikai sivatagok és a malaya ázsiai sivatagok folytatása. A legnagyobb közép-ázsiai sivatagok egy doodle és kyzylkum. A többi sokkal kisebb.

A legforróbb sivatag Indiában

Sivatag

Az egyik legjelentősebb Indiában és a világ leginkább lakott sivatagja a tarka sivatagja. Rajasthan indiai államban található. A sivatagi kátrány éghajlatát nem lehet keménynek hívni, ez egy élő öko-rendszer.

Az állatok által lakott sivatagi kátrány. Közös képviselők - Indiai Gazelle, Reed Cat, Nilga Antilope, Shakaly és Lisers. A sivatagi expanziók alacsony populációja miatt az állatoknak lehetősége nyílik a természeti környezeti környezetben élni. A szokásos dolog, hogy találkozzunk a gyíkok, patkány kígyók, viper és homokos csónakok őskori megjelenése. Meglepő, hogy a sivatagi kátrány az elmúlt kétszáz nyolcvanmillió évben négy éves volt.

A falu területén az Akal megőrizte a pettyfiított fákat, amelyek a páfrányok és erdők maradványai, amelyek azokban a helyeken nőttek, mintegy száz nyolcvanmillió évvel ezelőtt. Az egyik legnagyobb petrifikált fák körében és fél méterben, és majdnem hét méter hosszú.

8 legszokatlanabb bolygó sivatagok

egy. Sivatag a lagúnákkal - Lensois Maraniensis, Brazília

Sivatag

Nehéz elhinni, de ez a sivatag, amely kiterjed a Nemzeti Parkban a Maranyan államban Brazíliában, tele Lagun. A lenyűgöző fajok egy kontrasztot hoznak létre a fehér dűnék és a kék lagúk között, amelyek az esőzések miatt alakulnak ki, amelyből a víz a dűnék között alföldön halad, kis tavakkal, átlátszó vízzel. Maguk a lagúnák, ahol a halak élnek, teknősök és puhatestűek csak télen és a nyár előfordulása előtt láthatóak.

2. Színes sivatag, USA

Sivatag

Színes sivatag az Arizonában az USA-ban a hegyek, síkágyas és egyéni emelkedés meredek lejtővel. Ez száraz föld, szűkös növényzet, amely erősen az erózió. A "Color Desert" név számos olyan színes rétegű, üledékes sziklákra utal, amelyek a kemény táj hátterében láthatóak. A színes sivatagi megkönnyebbülés gyakran hasonlít a sokszínű rétegekkel. .

3. A legkisebb sivatag a világon - a sivatagi Karkross, Kanada

Sivatag

A sivatagi carcross a Yukon államban a legkisebb sivatagnak nevezik a világon. A száraz éghajlat és a szél a homokdűnéket hozott létre, és hozzájárult a ritka növényzet növekedéséhez, amely a környezethez igazított. A sivatagi kakros mérete körülbelül 2,6 kV. KM.

4. A legnagyobb gipsz sivatag - fehér homok, USA

Sivatag

. A Dunes körülbelül 712 négyzetméter. km-re, ami ezt a sivatagot a világ legnagyobb gipsz sivatagja teszi. Más sivatagokkal ellentétben, itt a homok valóban hűvös az érintésre, mivel nagy párolgás és páratartalom a felszínen, és az a tény, hogy a homok nagyobb valószínűséggel tükröződik, mint a napsugarak felszívódnak.

5. Fekete sivatag, Egyiptom

Sivatag

A fekete sivatag olyan terület, ahol a vulkáni dombokat rengeteg kis fekete kavics borítja. A kavicsok a narancssárga-barna föld tetején fekszenek, ezért a sivatag nem teljesen fekete. A számos hegy csúcspontjára támaszkodva megcsodálhatja a leírhatatlan tájat, amely ugyanazon a gyönyörű, sötét dombokból áll. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a fekete sivatag sivatag, és nincs itt van felszerelés.

6. A legnagyobb só sivatag - Solonchak Uyuni, Bolívia

Sivatag

Ez a sivatag Bolíviában található, jelentősen megváltoztathatja a sivatagi ötletet. Tény, hogy ez egy szárított sós tó, amelynek megkönnyebbülése teljesen lapos, és olyan nagy és átlátszó, úgy tűnik, hogy az ég tükröződik, létrehozva egy táj különböző árnyalatú kék árnyalatú. .

Solonchak Uyuni a legnagyobb nedves sóoldat, amely 10.582 négyzetmétert terjeszt. KM. Solonchak nagy mennyiségű nátriumot, káliumot, lítiumot, magnéziumot, valamint borákat tartalmaz. Egyes becslések szerint körülbelül 10 milliárd tonna sót tartalmaz, amelyek közül kb. 25.000 tonna évente bányászott.

7. Hófödte sivatag - Takla Maka, Kína

Sivatag

A Tacla Makan a világ egyik legnagyobb homokos sivatagja, a legnagyobb, a legnagyobb nem poláris sivatagok listáján. 270.000 négyzetmétert terjeszt. KM medence folyó Tarim, hossza 1000 km, a szélesség pedig 400 km. Az északi és déli szélekből a selyemút két ágát keresztezi, amelyre az utazók általában megpróbálták elkerülni a száraz pusztaságot.

2008-ban a kínai legnagyobb sivatagban a legnagyobb havazást figyelték meg, és a legalacsonyabb hőmérsékletet 11 napos folyamatos havazás után rögzítették.

nyolc. Red Sand sivatag - Simpson sivatag, Ausztrália

Sivatag

Ausztráliában található Simpson sivatag a vörös homokdűnéknek köszönhetően feltűnő.

Egy másik vonzó szempont az, hogy itt vannak a bolygón a legnélesebb párhuzamos dűnék. A leghíresebb dűne a dűne nagy piros, amelynek magassága eléri a 40 m-t.

Bár van egy nagyon kemény éghajlat, a spinifex növény itt nő, amely rögzíti az ömlesztett homokot, és 180 fajta madárfajok, valamint gyíkok és csend.

Érdekes tények a sivatagokról

 • A sivatagok a földön lévő sushi egyik ötödik felületét foglalják el, és a terület fele az Antarktisz száraz sivatagára esik.
 • A cukor sivatagjában a levegő hőmérséklete +58 fokos.
 • A homokos sivatagban a nap nagyon meleg, és éjszaka hideg, néha még elesik.
 • A sivatagban a grillezett homokban teljesen süthetsz egy csirke tojást.
 • A porviharok a sivatagokban születnek. Különösen ezekből a természeti katasztrófákból indulnak Ausztráliába.
 • A sivatagok folyamatosan mozognak, a dűnék átlagosan 7-10 méterenkénti sebességgel mozognak.
 • Néhány dűne a homokos sivatagokban eléri a kétszázadszáz méter magasságot.
 • A világ legnagyobb sivatagja Afrikában található cukor, területe meghaladja a 9 millió négyzetkilométert, ami csak egy kicsit kevesebb, mint az Egyesült Államok területe.By the way, a tudósok azt állítják, hogy amikor a terület, ahol a cukor most található, nagyon termékeny volt.
 • A Sahara-sivatagban zajló napenergia sima lehet, hogy energiaellátást biztosítson Európában minden országban.
 • Vannak sivatagok más bolygókon, például a Marson.
 • A MIRAÁK minden délutáni sivatagban vannak, amikor az alapul szolgáló felület a lehető legnagyobb, és a különböző légrétegek a sűrűség felett vannak kialakítva. A tűzálló napsugarak különböző bizarr képeket hoznak létre. Vannak, és kora reggel, ha a levegő telített porrészecskékkel.