Eper

Terjesztés

Terjesztés

Az a fajta képviselői, amelyek valószínűleg felmerültek a tercier időszakban, közösek az Eurázsia és Amerika. A legtöbb ősi diploid faj f. VESCA, F. Viridis és mások. Van egy cirkumpoláris eredete (zhukovsky p. M., 1971). Általánosságban elmondható, hogy Kelet-Ázsia származási központja és a régió kezdeti fejlődése, ahol a diploid és az első tetraploid fajok merültek fel. A jövőben a fajok letelepítése történt, az Európába és Amerikába való behatolásuk.

A faj egy része behatolt a trópusok és az eurázsia hegyvidékeihez (beleértve a Himalájában), valamint Japánban.

Leírás

A gyökér eper rendszer meglehetősen vastag, vizelet rizóbarna. A gyökerek jól fejlettek és a talajban 20-25 centiméter mélységben vannak zárva.

A levél levelei óriási, ovális, ovoid vagy ovoid-rombusz alakú, sötétzöld, a típustól függően nagy vagy közepes méretű, a fogazott széle lehet. A mandzsetták magassága, amelyen a levéllemezeken található, eléri a 25 cm magasságot. A levelek alsó része általában lefelé van.

A szamóca virágzása - egy alacsonyra szerelhető vagy többszínű pajzs, amely hosszú, 40 cm magas, a növény gyökérnyakából indul, aljzat formájában. Az epervirágok leggyakrabban vágják (az azonos nemű virágokkal rendelkező nézetek vannak), a rovar pepped, fehér, rózsaszín, piros vagy enyhén sárgás szirmokkal, sok stamens és pesty.

Az eper gyümölcsök hamis bogyók (többszörös) rózsaszín, piros, fehér, sárga vagy málna, amelyet fentről barnás magvak borítanak.

Jótékony jellemzők

Leírás

Az eper nem csak kellemes íz, hanem egy nagyon hasznos bogyó. A gyógyító tulajdonságok tömege, és mindezek gazdag vitamin- és ásványi összetételének köszönhetően. Olyan elemei, mint a kálium, vas, réz, mangán, cink. Ezen az apró bogyóban sok vitamin van: B1, B2, C, E, RR, pantoténsav, folsav.

Az epereket aktívan használják a kozmetológiában, nagy gondot fordít az arc arcáról. Ez a bogyó segít megszabadulni a szeplőktől és a pigmentfoltoktól, hozza az akne kiütést. Ez egy kiváló tonizáló komponens az arc bőrének, segít a táplálkozás biztosításában, kiküszöböli a túlzott szárazságot, csökkenti a sóoldatot.

Az epereket is használják az ínyek és a fehérítő fogak megerősítésére. A kellemetlen szag problémái során öblítse le az eperpection-ot.

A szamóca előnyei a kardiovaszkuláris rendszerhez

A szamóca hasznos tulajdonságai hosszú ideig ismert kardiovaszkuláris rendszerhez. A szamóca használatával javíthatja a szív munkáját, növeli az állóképességét és hatékonyságát. A friss bogyók nagy mennyiségben ajánlott gyógyító szerként a magas vérnyomás, ateroszklerózis. A szamóca bogyók fogadása hozzájárul a koleszterin eliminációjához a testből. Úgy gondolják, hogy a bogyók infúziója és a szamóca infúziója csökkenti a vérnyomást, lelassítja és fokozza a szívcsökkentést. Nem véletlen, hogy a népgyógyászatban régóta szívbetegséggel fogyasztott.

A szamóca előnyei a gasztrointesztinális traktushoz

Az eper FERLS javítja az emésztést, és a bél aktivitásának normalizálására szolgál. Erdei kiütés bogyók javítják az étvágyat. Az eper bogyós szál különböző, és ugyanakkor hatékonyan befolyásolja az emésztőszervek motoros és szekréciós funkcióit, hozzájárul a testből való felesleges koleszterin eltávolításához. Egy gyomor- és nyombélfekély, székrekedés, aranyér, férgek. .

Az endokrin és a kiválasztási rendszer eper használata

Nagy mennyiségben fogyasztott, az eper hozzájárul a jód abszorpciójának csökkenéséhez a pajzsmirigy által. Az eper bogyók javítják a vesét. A bogyók és a levelek szamócainak szennyeződése és infúziója már régóta gyönyörű vizelethajtású. A szamóca hasznos a só anyagcsere, a urainulturális diatezis, a köszvény, a cystitis megsértése. A szamóca gazdaságai, a levelek infúzióját széles körben használják az ízületek betegségeiben. . A friss erdészeti bogyók hasznosak az anémia, a lépek betegségeihez és az anyagcsere-rendellenességekhez.

A világhírű svéd természeti tudós, aki létrehozta a növényi világ klasszikus szisztematikáját, a botanista és a Karl Lynny-orvos, gyógyult a köszvényből eper bogyókkal, nagy számban.

Szembe kell néznie az eper tulajdonságait

Jótékony jellemzők

Elengedhetetlen eper és profilaktikus, szennyezőanyag. Ehhez különösen hasznos lehet enni eper a nyers formában. Ez az, amit erről ír. SoloOhin a "Természet ajándéka" könyvében: "A személyes gyakorlatból és a magáról szóló megfigyelésekből arra a következtetésre jutottam, hogy lehetséges, és annyi enni kell, hogy a harmadik héten olyan fáradt, hogy kényszeríteni kell magát Ahhoz, hogy ... "Az eper bogyóktól több előnye lesz, ha eszik őket az ételben, a tej mellett.

Összetett

Az USDA tápanyag-adatbázis szerint 100 gr. A szamóca tartalmazza:

 • Víz - 85 g
 • Fehérjék - 0.7 g
 • Zsírok - 0.3 g
 • Szénhidrátok - 7.7 g
 • Élelmiszer-rostok (szálak) - 2 g

Vitaminok:

 • A-vitamin (béta-karotin) - 7 μg
 • B1-vitamin (tiamin) - 0.03 mg
 • B2-vitamin (riboflavin) - 0.022 mg
 • Niacin (B3-vitamin vagy PR) - 0.386 mg
 • B5-vitamin (pantoténsav) - 0.125 mg
 • B6-vitamin (piridoxin) - 0.047 mg
 • Folsav (B9-vitamin) - 24 μg
 • C-vitamin (aszkorbinsav) - 58.8 mg
 • E-vitamin (tokoferol) - 0.29 mg

Makroelemek:

 • Kálium - 153 mg
 • Kalcium - 16 mg
 • Magnézium - 13 mg
 • Nátrium - 1 mg
 • Foszfor - 23 mg

Mikroelemek:

 • Vas - 0.41 mg
 • Mangán - 386 μg
 • Réz - 125 μg
 • Cink - 140 μg

Calorie: 100 g eper átlagosan körülbelül 32 kcal.

Használja a főzést

Használja a főzést

És a kert és az erdei eper nagyon finom és hasznos, ezért széles körben használják a főzés során. A bogyók frissen fogyaszthatók, de hozzáadhatunk krémet, cukrot, fagylaltot, tejföllel. Az Eper nagyszerű ízeket ad tejtermékekről, ezért az epereket nagyon gyakran használják a cukrász termékek készítésére, valamint a különböző joghurtok, fagylaltok, mousses. Nagyon finom, kiderül az elakadás, lekvár és zselé az eperből. . Az epereket is használják, hogy készítsenek gyümölcsleveket, kompótkezeket, salátákat. Ez egy egyedülálló termék, amely minden ételnek egyedülálló ízét adja.

Az eper erdei alkalmazása az orvostudományban

. Van egy olyan verzió, amely szerint az egész világon ismert Karl Lynne-botanista megszabadult a többéves köszvényektől, nagyszámú epergyümölcsökkel. Az epereket friss természetes formában használják, és készítsenek egy sor diétás ételeket más bogyókkal és gyümölcsökkel, tejjel, krémmel és tejföllel.

Annak köszönhetően, hogy az eper friss bogyós gyümölcseit hamarosan megőrzik, azokat a tápanyagok és a terápiás tulajdonságok megőrzésével különböző feldolgozási módszereknek kell alávetni. A bogyókból elakadtak lekvár, szirupok, gyümölcslevek, kompotálások, lekvárok, hangsúly és borok készítése. .

A gyümölcsök és levelek infúzióját koleretikus anyagként írják elő, egy vizelethajtó hatású. A gyümölcslé, a vízi bajnokságok és a gyümölcsök infúziója a szamóca kemping tulajdonságai, a szomjúság, az étvágy javítása, néhány antimikrobiális tulajdonságai vannak. Az eper bogyók pozitív hatása a lipid és az ásványcsere megsértésével van jelölve.

Különösen hasznos termékek és étkezési ételek készült eperek, tavasszal, mint vitaminok.

. Alkalmazza a friss gyümölcsöket 4-6 evőkanál naponta. A szárított gyümölcsöket vagy leveleket főzhetsz. Egy pohár infúzió elfogadásra kerül a nap folyamán.

.

. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a megnövekedett egyéni érzékenység az egyes betegek eperekkel, allergiás manifesztációkkal együtt.

Óvatermékek és ellenjavallatok

Annak ellenére, hogy minden felsorolt ​​hasznos tulajdonság, hogy ne sértse meg a testet, még mindig nem szükséges visszaélni a szamócát, mint amilyen allergiás reakciókat okozhat. Az is nem ajánlott az étkezők eper használata, ha nagy formájú gastritis, kolikát vagy gyomorfekélyeket szenved. Ezek a betegségek az illatos bogyók eszének ellenjavallatára vonatkoznak. Emlékeztetni kell az eper vizelethajtó tulajdonságairól, és óvatosnak kell lennie vele, ha nephrite és neurosis.

Általában az eper nagyon ízletes, és a legfontosabb - hasznos termék, így enni eper mérsékelten és egészséges!

Érdekes tények

Az eper erdei alkalmazása az orvostudományban

A régészek megtalálták az eper maradványait, amelyek több mint 60 millió év. És ez azt jelenti, hogy nőtt fel a dinoszauruszok korában.

A XVIII. Században az Aphrodisiac címét a bogyó mögött rögzítették, így újszülötteket szolgáltattak egy esküvői vacsora leves az eper, a krém, az uborka fű és a cukorpor. Van egy pár örökbefogadás a szamócához: mosás szamóca a terhesség alatt, elősegíti az egyszerű szülés. És az ajtó fölött lógott, és rózsaszín szalaggal kötött, 3 eperlevél, boldogságot vonz a házhoz. Az igazi kívánsághoz, az epereket egyedül kell összegyűjteni, és gondoltam rá.

Az eper múzeumok látogathatók a belga szétválasztásban és az amerikai növényvárosban, Floridában. A múzeumokban megismerkedhet a növekvő bogyók és a legérdekesebb receptek titkaival. Szintén a növényi városban dolgozik "Világító Laboral", amely az új fajták tenyésztésével foglalkozik.

Eldly egész világon, az eperfesztiválokat tartják. A leghíresebb az Egyesült Államokban a Plint City, a flopida és a pacadin, Texac.

Európa nem kudisan mögötte, és szervezi az ünnepeket az eper tiszteletére. Minden év május 13-án, a harci áramkörben, Franciaországban sütjük egy hatalmas eper pite, amelyet a résztvevők és a fesztivál vendégei kezelnek.

És az olasz hajnalban az eper ünnep rövid két hétig tart. A legfontosabb dolog az, hogy kezelje az olasz fesztiválot - eper pezsgőben, amely mentes az összes, aki akar. Zpion városa, Belgium elismerte a csoda Berry informális fővárosát. Évente 25-30 ezer. A szamóca cyllogramjait egy "ITON rendellenesség" ételének gyártására szolgál, amely a Wimbledon teniszverseny tulajdonosi kezelése.

Leszállási szamóca

Kerti epereket jól szorozunk magok és aljzatok, amelyek az oldalsó hajtásokra vannak kialakítva - bajusz. A magok termesztése a beteg számára, de lehetővé teszi, hogy 100% -os egészséges, kiváló minőségű palántákat kapjon, hasznos, és amikor frissíteni szeretnének a termesztett fajták frissítését.

Eper a magokból

Február-márciusban vetik a szamócákat. A magvak nagyon kicsiek és jobbak a fényben, ezért türelmet kell szerezniük, és óvatosan bomlanak meg a nedves talaj felszínén. Annak érdekében, hogy a magok ne esnek a földbe, és hogy jobban láthatóak legyenek, a talaj elalszik egy vékony réteg finom homokgal (kb. 0,5 cm), permetezzen vízzel a permetből és húzza ki a magokat. A kapacitás szükségszerűen lefedett (használhatja a szokásos élelmiszer-filmet vagy üveget) úgy, hogy a nedvesség kevésbé elpárologjon.

. .

. Javasoljuk, hogy merüljön a szamóca, amikor megjelenik az első igazi szórólap, de ha a magokat vastagnak vetették, akkor ajánlatos korán meghozni. A kis palánták jól átvitnek egy transzplantációt.

A növények szükségszerűen extra fényre van szükségük, még akkor is, ha az ablakon vannak. . De a leszállás előtt a bokrok nem érdemes otthon tartani - az első alkalommal, meg kell tanítani őket a szabadtéri levegőnek, a veranda, az erkély vagy a loggia kitüntetése.

Eper reprodukció gyermekaljzatokkal

Óvatermékek és ellenjavallatok

. De ha a betakarítás után elkezdi a palántákat termeszteni, előfordulhat, hogy nem alkotja a földet. Therefore, to obtain seedlings, it is reasonable to choose uterine bushes (sometimes they even remove the flowerons so that all the forces of the plant go to the formation of the mustache), and to receive berries from other bushes - they have shoots (mustache.

A megfelelő bokor általában az élet második évének erős és egészséges növénye. Nem több, mint öt hajtás - bajusz. Néhányan úgy vélik, hogy a jó csemeték - csak az első aljzatok. Valójában a tulajdonságai tekintetében minden leányvállalat ugyanaz. De a leszálláshoz általában nem több, mint három, mert a többi egyszerűen nincs elég idő ahhoz, hogy a nyár vége.

A bajuszon megjelenő aljzatok csíptetik a huzalt a talajba, blokkolva egy kicsit, hogy gyorsabban alkotják a gyökereket. Az aljzatok azonnal roightene a palánták edényeiben - így könnyebben átültethetők. Elválasztott palántákat az anyai bokorból, amikor jól gyökerezik.

Hol és hogyan növényi szamóca

Érdekes tények

Eper szereti a hőt és a napfényt. Nem lehet ültetni alföldön, túl nyers helyeken. Nem használható olyan leszállóhelyekre, ahol a paradicsom vagy a burgonya nőtt (és ilyen "karantén" négy évig tart.

Üljön a gerincen, vagy a gerincekben, vagy a barázdában. A közelmúltban a függőleges tenyészetet elosztják - piramisokban vagy létrákban.

A szamóca telepítésének módja a webhely jellemzőitől függően válassza ki. Ha a talaj nedves Vagy a talajvizek nagy ültetése a gerincekben vagy gerincekben, felemelve őket a talajszint felett. Kiváló gerinceket készíthet asztali táblákkal a táblákról vagy más anyagokról. Ha a föld száraz, Az alacsony gerinceket vagy növényt a barázdákban, nem emeled a talajfelszín felett. Piramisok és egyéb függőleges struktúrák konstrukció Helyet takaríthat meg és díszítse a webhelyet- Ezenkívül az ilyen "ágyak", az eperek sűrűbbek és a növények fényei többet kapnak. De figyelembe kell vennie, hogy ebben az esetben sokkal gyakrabban kell lennie.

A legfontosabb dolog kirakodásakor - ne felrobbantsa a szívét, azaz a növekedési pont, a felső vese cukik. De túl magas ahhoz, hogy a gyökereket ne lehessen levenni. Győződjön meg róla, hogy ülteti a gyökereket, ha túl sokáig vannak, akkor csökkentik őket. Tavaszi szamóca jobb vagy nap vagy nap a felhős időjárás. A növények közötti optimális távolság 25-30 cm-es sorban és sorok között - 60-70 cm között.

Leszállási eper Ez ajánlott mászni, vagyis elrejteni a földet a növény körül bármilyen anyag: szalma, fűrészpor, sajt és így tovább. Jó, ha a talajt fekete nemszövött padlóval töltjük le: a gyomnövényeket szárítja, ezáltal csökkentve a leszállási ellátást. Ezenkívül a fekete műanyag fóliával ellentétben a nemszövött anyag nem felmelegszik a napsütésben, és átadja a levegőt és a nedvességet.

A SEAT palánták tavasszal vagy nyár végén lehetnek. A betakarítás tavaszi ültetésének bokról csak egy évig fogsz kapni, és a nyári ágyak gyümölcsözőek lesznek az első tavasszal. Nem lehet később ültetni augusztusban - a palántáknak nem lehetnek ideje a hidegre, és a fagyok leszállása szenved.

Hogyan kell törődni az eperrel

Leszállási szamóca

A nyáron az eper gondozása elsősorban a növekvő mohó és a talajvilág növekedésének rendszeres eltávolítása. Bajusz szükségszerűen vágás, és semmiképpen sem szakad meg - így károsíthatja a növényt.

Tavasszal, amikor a hó leesik, tisztítsa meg az ágyakat a régi levelekből származó szamócával, laza és mulkosítsa a talajt, ha szükséges. A betakarítás után a bokrok foszforsavval és potash műtrágyákkal, földi fringek, öntözőberendezések száraz időben.

Az eper meglehetősen igényes az öntözéshez, de nem szereti a konvergenciát. Ha az ágy talajja a kezében van - szükséges, hogy nedves legyen - minden normális, ha nyers és ragadós - nedvesség túl sokat. Az átlagos öntözési idő a bokrok növekedése során, ha nincs eső, 7-10 nap, és amikor bogyók alakulnak ki - 5 nap. Víz eper szépen, gyökér, öntözéssel. Nem lehet közvetlenül a tömlőből vagy szóróvízből a vízből, a bokrok és a bogyók áztatása. .

Az eper nem túl ellenálló a fagyoknak, ezért télen kell elkészíteni. Egészséges, erős bokrok a hó télen kiváló, de ha télen télen, késő, vagy a hó késik, akkor későn esik az őszi elrejtése, hogy elrejtse az ültetést.

Általában a szamóca egy helyen nem igényes több mint három év alatt - néhány eltávolítja a bokrokat két év után. . Régi kirakodások (két vagy három évnyi gyümölcstermesztés után) csöpögnek, és az őszi koca a Siderats ezen szakaszán: mustár, zab, vika, rozs, úgy, hogy a talaj pihenjen és táplálkozzon a tápanyagokkal.

Néhány kertész az eper bokrokat, miután reprodukálják. A növények őszén egy fiatal lombozat jelenik meg. Ez a módszer segíti a szamóca sok betegségét, de jobb, ha nem alkalmazza az északi régiókban, mert fennáll annak a veszélye, hogy a növények nem lesznek ideje, hogy erősséget kapjanak, és jól felkészüljenek a télre.

Eper fajták éréshez

Korai eper

 • Eper marshmallow- Nagy módú fajta, amely Dániában származik. Bokrok erőteljes, magas, Bloom bőséges. A hófedél alatt a növény -35 fokra transzfer, de az alacsony hóvillereknél -8-10 fokos hőmérsékleten hal meg. A szamóca bogyóságai sötétvörösek, egyfajta fésűkagylóval és korai éréssel különböznek. Az eper súlya elérheti a 15-35 g-ot.
 • Eper Baron Solemacher. Lenyűgöző javítás eper kompakt, erősen közzétett bokor magas maximum 25 cm. Bogyók kis, kúp alakú, fényesen karmin színű fényes felületen. A korai eper gyümölcseit erős aroma megkülönbözteti.
 • Eper Mojter Elizabeth 2. Ez a cserélhető eper fokozat az orosz botanika származik. Fényes vörös bogyók, a termés első hullámában (június elején) lehet rossz forma, a második júliusi hozam a megfelelő formájú gyümölcsöket biztosítja. A bogyók húsát sűrű, lédús, jól illeszkedik a szállításhoz és a fagyasztáshoz.

Közepes minőségű eper

 • Eper Cinderella. Kompakt üzem, kis bajusz. Nagy levelek, sötétzöld színű, viaszos bevonattal. Önbecsülés alacsonyra szerelhető, fehér. Bogyók egy hülye kúp formájában, meglehetősen nagy, súlya 23-40 g. A Pulp szamóca vörös-narancssárga, sűrű, savanyú és édes ízzel. Nagy hozamú, téli hardy osztály.
 • Eper asia- olasz kiválasztás eredménye. A nagy erőteljes gyökerekkel rendelkező bokrok könnyen hordoznak kemény télen. Fényes vörös bogyók, kúp alakú, kissé villant, nagyon édes.

Eper reprodukció gyermekaljzatokkal

 • Eper Wim Kimberley. Növény erőteljes, magas (30-40 cm) bokor. Rombusz levelek, világos zöld, éles fogakkal. Virágok kerti szamóca fehér, bogyók piros, finom édes cellulóz, súlya akár 50 g.

Mediterrán osztályok

 • Eper Fesztiválegy nagy bokor, nagy kimenettel. Fényes vörös bogyók, kúp alakú, kissé villant és hornyok. A gyümölcs lédús, kellemes ízű, meglehetősen sűrű. A termés első hullámának súlya eléri a 45 g-ot, az ezt követő bogyók átlagos tömegét 10-25 g. Ez a közepes szezonfajta szamóca árnyékában van, és nem fél a fagyoktól.
 • Eper ünnep.Magas, feszített, fagyálló bokor, sikertelen eper, bogyók kerekített kúpos, a betakarítás első hulláma 32 g-ig, a jövőben kicsit kevesebb lesz. A gyümölcsök közepes, sárga, csodálatos illatú és édes ízűek. A növény eléri a 25-30 cm magasságot.
 • Eper tűzijáték. Bokor növények gömb alakú, sötétzöld tojás alakú levelek. Sötétvörös bogyók, fényes, savanyú, sűrű pép, súlya 13 g.

Stregnation of Eper

 • Eper királynő.Növény nagy (legfeljebb 40 g), édes-édes vörös bogyók. A fagyasztott, a fagy és a hő ellenálló fajtája kevéssé csodálkozik a gombás betegségek és kártevők.
 • Eper Gianthal Maxim. . Fényes skarlát bogyók, lédús, de meglehetősen sűrű konzisztencia.
 • Eper Roxana.Kompakt bokrok, közepes magasság. Gyümölcsök piros vagy sötét vörös, nagy, enyhén fényes felületen. A bogyók epernek fényes aromája és kitűnő íze van.

A szamóca késői fajtái

Hol és hogyan növényi szamóca

 • Eper Voda Értékezik az ellátás megkönnyítése (hiányzó bajusz), és a hőmérsékleti körülmények között. A bogyók nagyok, vörösek, sűrű pépek, így ideális a szállításhoz.
 • Eper egerek shindler. Középméretű bogyók, egyedülálló ízléssel és aromával. A fajta az öntözéshez, a megvilágításhoz és a hőmérséklet-rezsimhez nem éri el. A növényt megkülönbözteti a gombás betegségekkel szembeni ellenállás.
 • Fajta eper Malvina Nagy édes fényes cseresznye bogyókat ad. A fajta ellenáll a betegségeknek, amelyeket a penész nem érinti, szinte soha nem rothad. Eső és aszály ellenálló. A bokrok magassága eléri a 40 cm-t. A nagyméretű eper gyümölcsök tömege eléri a 20-25 g-ot.

Az eper típusai

Hogyan kell törődni az eperrel

A szamóca hozama magában foglalja mind a vadon élő fajokat, mind a hibridizációból származó kulturális formákat. Az alábbiakban az eper egyes fajták leírása.

 • Eper eper, Ő van Eper Sadovaya vagy Eper nagy (lat. Fragaria ananassa) . A nagy levelek magas (20-25 cm) cuccokon találhatók. Ananász fehér eper virágok, bár vannak díszítő fajták rózsaszín és piros virágokkal. Bogyók leggyakrabban piros, néha rózsaszín vagy fehér. Sokan tévesen hívják az eperét egy nagy méretű gyümölcsökért. A gyümölcs tömegének kiválasztásának eredményeként az egyes bogyók 5-75 gramm súlya. A Guinness Records könyvében 250 gramm tömeg szerepel. Ez a fajta eper széles körben termesztett Bulgáriában és az Egyesült Államokban, Németországban és Oroszországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Kanadában. Ma több mint kétezer ananász eper származik.
 • Strawberry chilei (lat. Fragaria chiloensis). A chilei szamóca minden része van, a levél hatalmas, lekerekített alakú, zöld kékesgé. A fehér szirmokkal rendelkező virágok rövid virágokon találhatók. Sápadt vörös vagy fehéres epergyümölcs, sűrű pépkel, nagy (2-4 cm átmérőjű), a sziklán, könnyen elválasztva a poharakat. Ez a fajta eper nem tolerálja a hideg téleket, hajlamos a foltosságra. A Chilei Strawberry a Chilei-tenger mentén növekszik, amely a nagyméretű területeket a déli sarki körbe és az Andok hegyvidéki területeire, az Amerikában közösen, a Hawaiiban, tökéletesen úgy érzi, hogy egy hegyvidéki területen, akár 1,5 km-es tengerszint feletti magasságban érzi magát szint.
 • Eper musky vagy Eper Muscatoe, Ő van Eper magas, kerti eper, eper valódi, európai eper, eper magas, eper törmelék vagy Splink (lat. Fragaria Moschata). Hosszú, 15-40 cm, erősítő szárak és rövid eper levelek ilyen fajta szőrszálak. A trójai levelek ovates-rombusz alakú, nagy, széles fogazott él, felső és alsó serdülő, egyértelműen kiejtett ház. . . . .

Eper fajták éréshez

 • Eper keleti (lat. FRAGARIA Orientalis) A petesejt-rombusz levelek 6-9 fogat, sűrűn elárasztották az alulról és csak kissé tetején. Hosszú dolgok. Magas szárú szárak 30 cm hosszú hajszálak. Bajusz eper kelet-hosszú, de talán teljesen hiányzik. Saját csepp virágok 1,5-3 cm átmérőjű, 2-7 darab virágzatban gyűjtötték. Gyümölcsök kerekített vagy kúp formájában, egyenletesen festett piros. Kelet-Strawberry növekszik Kelet- és Nyugat-Szibériában, az Altai Területen, Oroszország, Korea és Mongólia távol-keleti régiójában.
 • Eper virgin (lat. Fragaria virginiana), Az Egyesült Államok Virginia államából származik, az intenzív jövőbeli képződés megkülönbözteti. A növénymagasság eléri a 25 cm-t. A sötétzöld színű szamóca levelei, nagy, hosszú, szőrszálak. A fehér virágokat öt darab virágzatban gyűjtik össze. A kúp alakú gyümölcsök, legfeljebb két cm átmérőjű, jellemző skarlát színű. Az ilyen típusú eper értékes jeleit nagy vonzérlőknek és hideg ellenállásnak tekintik, és a hátrányok eléggé gyenge gyümölcsök és alacsony szállítás. Jelentősen rosszabb az ízminőségű erdei eperben. A Virgin Eper az Atlanti-óceán partjainál nyugat felé növekszik, a Missouri-folyóhoz, az észak felé a növekvő terület elérése Mexikói és Hudson Bay.
 • Eper erdő, eper rendes (lat. Fragaria vesca) . A savanyú, szegény talajon és a gazdag, gyengén lúgos. Eper elhagyja a hosszú tekercseket, leereszkedett oldalirányú, nagy hegyes ruhával. A fehér színű virágokat az alacsonyra szerelt virágzatba gyűjtik. Erdei szamóca az erdei vágás, az erdei élek, a cserjék között. A tartomány az Oroszország, a Balti-országok, az Ukrajna, a Fehéroroszország, a Balti-országok, az Ukrajna, a Fehéroroszország, valamint az Észak-Afrika erdei sztyeppjeit fedezi. Széles körben használják a népi gyógyászatban.

Az eper típusai

 • Eper zöld, eper dombosvagy Politika, eper rét, eper sztyepp, eper erdő (lat. Fragaria viridis). Növényi magasság 5 és 20 cm között vékony szárakkal és rövid mártokkal. Ovális vagy tojás alakú levelek hülye ruhával az éltől alulról sújtott. Eper virágok fehér, obroat, eléri a 2 cm átmérőjű. . A száraktól elválaszthatók a csészékkel együtt, sűrű konzisztencia, jó közlekedésben különböznek. .

Eper osztályozása

A vad fajok alapú tenyésztők hatalmas számú eperfajta van

Ugyanakkor mind a vad, mind a kulturális fajok különböznek a gyümölcsök méretében, amely alapján kiosztott:

 • Nagy eper. Elfogadják, hogy a bogyókkal rendelkező eper fajtákat vonzzák, amelyek súlya 25-40 gramm változik, és néhány fajta eléri a 65-100 grammot. Large strawberries include the following varieties: Aisha, Albion, Alpha, Amulet, Pineapple, White Swede, Black Swan, Brighton, United Kingdom, Vorova, Vima Ksima, Gianthale, Giant Gemma, Georn, Darenka, Elizabeth-2, Geneva, Marshina, Irishka, Kalimiston, Kimberly, Clery, Consul, Elizabeth királynő, Úr, Maria, Masha, méz nyár, Ottawa, Pineerberry, Polc, Dachiny, Rubin medál, Sasha, Édes fog, Sonata, Sultan, Tristloid, Tristar, Turizmus, Felicia, Huang, Queen, Kamara Tourusi, Charlotte, Eldorado és mások.Eper osztályozása
 • Kis alakú eper. A kis bogyók általában nem haladják meg a súlyt 10-25 grammban, sok fajta a bogyók súlya 4-5 g. Best Grade Strawberries: Alexandria, Ali Baba, Pineapple, Baron Solemacher, Snow White, White Soul, White Lotus, Weiss Solemacher, Seasons, Yellow Miracle, Yellow Cream, Zita and Gita, Golden, Forest Tale, Marmalade, Rügen, Regina , Ruyana , Sakhalin, édes szívek.Eper

Emellett az epereket a gyümölcsök színe megkülönbözteti, kiemelve a bogyókat:

 1. Piros,
 2. Sárga vagy fehér krémszínű.

Nem kevésbé fontos az eper osztályozása az érés időzítése során:

 1. Eper korai vagy ransel,
 2. Eper középkori,
 3. Eper középső,
 4. Eper közepes teljesítmény,
 5. Eper késő.

Ennek a besorolásnak ellenére, hogy nem lehet meghatározni az érlési időpontot abszolút pontossággal akár több napig: a gyümölcsök érhetőségét attól függően, hogy az epereket ültetik, és éghajlati viszonyok a termesztési szezonban.

Az alábbi hónapok azonban:

 • A korai fajták esetében - május vége és június első évtizede;
 • A medián fajták esetében - június közepén és július első évtizede;
 • Másodlagos fajtákhoz - július;
 • A közepes színpadi fajtákhoz - július és augusztus vége;
 • A késői osztályokhoz - szeptember, október, és néhány régióban és novemberben.

Az alábbiakban a népszerű eperfajták a kertészeknél, figyelembe véve a besorolásukat.

Vörös eper

Eper

 • Eper Victoria- Középvonal fajta, csupasz bokor, fényes levelek, gazdag zöld. Gyümölcsök kúpos, élénkvörös, sűrű pépkel és erős aromával.
 • Eper Albion- A kaliforniai fokozatokban rezisztensek a nagy levelek miatt. Vörös-narancssárga bogyók, kúp alakú, kellemes aromával. Különbözik a hozammal és a hosszú távú friválással.
 • Eper kísértés. A fajta az angol tenyésztők származik. Hosszú virágok lehetővé teszik, hogy ezt a minőségű epereket díszítő ampel növény formájában használják. A gyümölcsök nemcsak a virágok, hanem a bajuszon is érkeznek. A bogyók vörösek, nagyon nagyok, pikáns muscat jegyzetekkel.

Fehér (sárga) eper

Eper

 • Eper sárga csoda. A bokor meglehetősen kompakt, akár 25 cm magas. A bogyók hosszúkás, kúp alakúak, 3-8 g súlyúak, világossárga, könnyű méz-ananász aromával. Az árnyék bokrok gyümölcsei fehérek.
 • Eper wais solemejer. Lenyűgöző minőségű korai érés, gyümölcs kúpos, sárgás-krémes szín, édes, finom pép és vékony aroma.